Voor wie en voor wat is integratieve therapie?

Integratieve therapie is breed georiënteerd. Bij veel klachten zijn de diepere problemen overeenkomstig, het ontbreekt aan integratie, vandaar dat integratieve therapie goed inzetbaar is voor diverse klachten. Hieronder wat voorbeelden van klachten die in mijn praktijk voorbij zijn gekomen:

Verlies, rouwverwerking en het Unfinished Business Syndroom (UBS) Verlies en rouw zijn een onlosmakelijk onderdeel van ons leven. Verlies is de andere kant van hechting. Hoe meer we ons kunnen hechten aan een mens, een dier maar ook aan voorwerpen, we dus er een emotionele band opbouwen, hoe groter de pijn zal zijn als we het los hebben te laten doordat we het verliezen. Het proces van loslaten is echter geen eenvoudige klus en het lukt dan ook lang niet altijd goed om de emotionele pijn een plek te geven. Als we maar doorgaan kan dat uiteindelijk lijden tot onverklaarbare klachten zowel psychisch als lichamelijk. Een prikkel als een bepaald geluid, een beeld op de TV, een bepaalde geur kunnen ons dan zomaar opeens uit ons evenwicht halen. Vaak word er geen direct verband gelegd met onverwerkt verlies en blijft het maar zoeken naar de oorzaak van de klachten. Dit word UBS genoemd.

Verlies is een belangrijk thema: verlies door de dood van een geliefde, het verbreken van een relatie, het krijgen van ontslag, verlies van je gezondheid, verlies van je toekomstdromen door bijvoorbeeld verlies van fysieke mogelijkheden, verlies van een trouwe viervoeter, verlies van je huis door brand, enz.

Ik kan je dan begeleiden de kluwen te ontwarren en orde op zaken te stellen zodat je stap voor stap jezelf kan genezen.

Spannings- en stressklachtenStressklachten, Burn-out, overspannenheid, slaapproblemen, concentratie- en geheugenproblemen, “doordraaiende” gedachten, piekeren, nervositeit

Aangeleerd probleemgedragNagelbijten, tandenknarsen, roken, eetproblemen, non-assertief gedrag, overmatig alcoholgebruik, snoepen

Verwerking van emotionele conflictenInterne conflicten, Traumaverwerking, angsten (bijvoorbeeld tandartsangst), fobieën, rouwverwerking (verlies van mens of dier), verliesverwerking (verlies van vrienden, een relatie een baan, je gezondheid, je levensdoel enz.), agressiestoornissen, onzekerheid, schuldgevoelens, depressieve gevoelens, het gevoel hebben te zijn vastgelopen, last van plotseling opkomende emoties

Lichamelijke en psychosomatische klachtenPijnbestrijding (hoofdpijn, buikpijn, rugpijn), seksuele problematiek, medische klachten zonder vindbare oorzaak. Zie ook Unfinished Business Syndroom – UBS

Persoonlijke en transpersoonlijke ontwikkelingPrestatieverbetering, spirituele ontwikkeling, vergroting creativiteit, stimulering persoonlijke ontwikkeling, levensfase (zingeving, identiteit) problematiek (midlife crisis)

Communicatie problemenCommunicatie problemen in de relatie met je partner met een goede vriend(in) of werkgever


Voor wie is het niet geschikt en voor welke vragen kun je niet bij Levenskompas terecht?

Problemen die meer uit een psychiatrisch hoek komen, dan is er meer sprake van een “stoornis”. Deze vragen zijn meer het terrein van bijvoorbeeld een psychiater. Denk dan aan:

  • Persoonlijkheidsstoornissen en zwakzinnigheid
  • Ernstige eetstoornissen
  • Sommige problemen dienen binnen een uitgebreid en specialistisch team te worden behandeld, zoals; dissociatieve identiteitstoornissen, of heroïne-of ernstige alcohol verslavingen.
  • schizofrenie en stressstoornissen en dissociatieve stoornissen
  • ernstige stemmingstoornissen (vitale depressie)
  • obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornissen
  • paranoïde en schizoïde persoonlijkheidsstoornissen
  • antisociale en borderline persoonlijkheidsstoornissen

clients