Relatie therapie

Veel stellen komen met allerlei practische problemen bij mij in de praktijk, ruzie over de opvoeding, over de taakverdeling in het huishouden, over hobby’s, over sex. Vrijwel altijd ligt er een diepere oorzaak onder deze problemen. Eigenlijk gaat het vaak helemaal niet om de inhoud van het ingebrachte conflict maar over de vraag:  Ben je helemaal gelukkig in je relatie? Voel je je geborgen bij je partner? Weet je dat je altijd bij je partner terecht kunt? Als je twijfelt bij deze vragen en aan je relatie dan kan relatie coaching jullie helpen weer dicht bij elkaar te komen.

Als veel andere zoogdieren is ook de mens een sociaal wezen. Alleen al de lange tijd die we nodig hebben om ons te ontwikkelen als zelfstandig wezen maakt dat hechting met andere mensen een wezenlijk onderdeel van ons bestaan is. Uit onderzoeken in Roemeense weeshuizen blijkt dat weinig liefdevolle hechting leidt tot veel hogere vroege sterfte cijfers. Relatie therapeut Sue Johnson heeft veel baanbrekend wetenschappelijk werk gedaan bij het ontrafelen van “wat is nu eigenlijk liefde, wat is de essentie van liefde en relaties”.  Ze schrijft hierover in haar laatste boek: “Laat me niet los”..

Het werk van Sue Johnson betekent een doorbraak in het begeleiden van relaties.  Relatie begeleiding kan zich nu vooral richten op de laag onder al het cognitief geruzie namelijk op de vraag: “ben jij er werkelijk als ik je emotioneel zo nodig heb?” Een vraag die we niet zo bewust aan elkaar stellen maar die er onderwater wel ligt. Sue Johnson heeft haar begeleidingsvorm de naam gegeven: Emotionally Focused Therapy

Als integratief therapeut is de kennismaking met EFT een verademing aangezien ik ervan ben overtuigd dat een duurzame oplossing van een probleem nooit alleen gevonden kan worden op het cognitief (denken) niveau, maar daarnaast gezocht moet worden in een diepere emotionele laag.

 

 

geniet_van_het_samenzijn